Skip to content

Zaha Hadid – Dorobanti Tower.

“PROGRAM:
5 Star Hotel & Apartments CLIENT:
Smartown Investments SIZE/HEIGHT:
200m CONCEPT:
IntroductionThe Dorobanti Tower was designed to establish an iconic presence in the heart of Bucharest. The new tower is a unique mix of a distinctive form, ingenious structure, and spatial qualities of sky-high living. The purity of its form – a chamfered diamond like structure – will be a timeless, elegant landmark in the centre of Bucharest. Zaha Hadid Architect’s design concept is a synthesis of architecture and engineering, which integrates a dis-tinct meandering structural mesh frame and naturally expresses the changing programme of hotel, amenities, and residential apartments.The site is located in the centre of Bucharest, to the west of Piaza Romana, and approximately 6km south of the international airport. The brief called for a 100,000 square metre mixed-use development at the junction of Calea Dorobanti and St. Mihail Eminescu. The project comprises 34,000 square metres of a 5-star hotel (including restaurants and a convention centre) and 35,000 square metres of luxury apartments. Additionally, the scheme offers lower level retail areas of 4,600 square metres and it delivers a generous allocation of public realm. This public area will be unlike anything else in Bucharest, representing a major attraction within the dense urban character of the City, offering an important new meeting space and urban plaza.”
Zaha Hadid, despre care am mai postat (aici) anunta pe site’ul sau acest proiect. Se pare ca totusi, proiectul se va atribui in urma unui concurs ale carui rezultate urmeaza sa le aflam. Ar mai fi de spus ca data executarii anuntata la Zaha Hadid pe site este din 2008 – 2013. Ramane sa ma mai interesez despre inceperea si evolutia acestui proiect mai ales ca este in orasul “nostru”!

13 thoughts on “Zaha Hadid – Dorobanti Tower.”

 1. foarte tare..mie imi place…arata ca in barcelona..eu sunt pro construire de chestii mari si inalte in buc…modern, pentru viitor, mai estetizam si noi vechiturile astea darapanate, facem landmarkuri noi, pt sec 21. evident, daca sunt integrate ok in peisaj

 2. Cacaturile astea mari si opulente trebuiesc construite in exteriorul orasului ca sa nu distruga ce a mai ramas din cladirile vechi si din patrimoniu. Sunt 100% convins ca s-a dat spaga si s-a incalcat planul urbanistic. Si asa intr-o tara normala nu s-ar fi dat aprobare pt un asemenea cacat cu iz arabesc pt ca la ei exista o respectare a planului urbanistic si respect fata de cladirile valoroase.

 3. Una peste alta se pare ca nu o sa avem parte de asa ceva. Din ce am mai inteles de pe la scoala constructia chiar nu se incadreaza in PUZ (plan urbanistic zonal), iar loturile pe care ar trebui construit contin doua imobile care s-au clasat (ca monument arhitectural) in regim de urgenta.
  @ anonimus: “Aici se termina orientul si incepe occidentul”

 4. Din pacate Bucurestiul nu are “landmarks”, cladiri de prestigiu si imagine care sa reprezinte orasul. Casa poporului si Arcul de triumf sunt prea putin pentru o capitala ce se vrea europeana. Proiectul nu e neaparat cum trebuie sau unde trebuie, dar e cu siguranta ce trebuie. Daca proiectele si aprobarile ar fi atribuite corect, un asfel de proiect ar trebui sa aibe tot sprijinul nostru ca bucuresteni si ca romani.

 5. Unii au inca impresia ca Romania este un desert, iar romanii sunt niste pigmei pe care ii poti cumpara cu margele colorate. Sigur ca daca Barcelona are un turn al ei (Jean Nouvel), Londra deasemenea (Sir Norman Foster), iar Parisul a zbarcit-o primul cu Tour Montparnasse cu mult timp in urma simtim si noi, se pare, nevoia sa ne turtim fesul cu un diamant mai inalt si mai stralucitor. Fiecare cu falusul lui. Numai ca atat Barcelona, cat si Londra, fara sa mai vorbim de Paris, au stabilit locul pentru un astfel de turn fal(n)ic pornind de la compozitia orasului, oferind un loc adecvat, cu spatiu suficient pentru functiile adapostite de turn, cu circulatii de deservire optime, pentru a nu distruge orasul. Dorobanti Tower este amplasat unde a gasit developerul un teren, central – e adevarat – dar total nepotrivit pentru o astfel de interventie. Bucurestiul din pacate este orasul nimanui. Urbanistii declara ca Bucurestiul nu poate avea un regulament urbanistic, teoretizand mafiotismul care le-a intrat in sange. Orice golan care pune mana pe un teren central poate propune orice gugumanie si urbanistii sar sa mai faca un PUZ frumos colorat pe bani bunicei, iar gospodinele si manelistii cad in extaz. Bucurestiul nu are legi. Bucurestiul este ca o troaca in care oricine poate scuipa orice fara sa clipeasca. De ce i-ar fi jena unei premiate Pritzker (Nobelul arhitecturii !!!)
  sa propuna pentru Bucuresti ceea ce nici la ea acasa in Damasc nu ar indrazni.

 6. @diana enciu: “foarte tare………….evident,daca sunt integrate ok in peisaj”…nu stiu ce sa zic…e intentionat?
  @al treila anonymous:foarte pertinent comentariu,mi sa pare ca le vezi exact cum trebuie,si esti din domeniu siiiiguur!

 7. asa eusebiuleee sustine’l pe luca !!! 😛 :))
  cat despre turnuri BABYLON WILL FALL AND NATURE WILL HAVE THE LAST WORD IN THIS SHIT…

Comments are closed.