Un-hidden Bucharest / despre proiect
3 noi intervenții artistice și o călătorie ghidată prin arta din spațiul public.
1 August – 30 Octombrie 2017
https://www.feeder.ro/un-hidden/
Un-hidden Bucharest este un proiect de regenerare urbană conceput ca o serie de 3 semnale urbane / intervenții în spațiul public, co-create împreună cu comunitatea, care au ca scop umanizarea orașului București, și promovarea cunoașterii și explorării acestuia prin artă.
Ediția pilot din 2017 a produs o hartă online și print A2 cu 24 de locuri publice în care bucureștenii și turiștii pot găsi lucrări artistice independente, dintre care 3 astfel de spații sunt gazda intervențiilor artistice realizate în cadrul proiectului Un-hidden Bucharest: Sala Omnia, viitorul sediu al Centrului Național al Dansului; Lente; Cinema Marconi.
Sorina Vazelina, Pisica Pătrată, Skinny Bunny și VJ VLC sunt artiștii care au dat curs invitației Save or Cancel de a anima spațiul public.
În total, pe site-ul feeder.ro, 47.000 de persoane au fost expuse conținutului generat de proiect, accesat de 5.500 de ori. Canalele media ale organizatorului au atras 5.600 de vizualizări ale materialelor Un-hidden Bucharest.
Știrile despre proiect au fost preluate de partenerii și partenerii media ai proiectului, dar și de The Institute, România Pozitivă, Medium.com, MapDance.com, RoEvents, Word Stylist, Eveniro.com, VoxCapital, Umblat.ro, Urban Things – Chestii urbane.
Un-hidden Bucharest este un proiect cultural produs de Save or Cancel prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN.
Partenerii proiectului sunt Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Lente, Cinema Marconi, Câtpece?
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Art7, Dizainăr, Iqool, anyplace.ro
Produsele proiectului
HARTA Google – link
HARTA print A2
Am tipărit v1 – un traseu care prezintă 24 noi intervenții artistice în spațiul public; ediție limitată – 230 de hărți; distribuită gratuit în 43 de locuri din București.
1 tur ghidat cu Paul Dunca
Tur ghidat și story-telling cu Paul Dunca
Pe 26 Aug la ora 19:00, ne-am întâlnit cu Paul Dunca și cu primii participanți la turul ghidat Un-hidden Bucharest și am explorat Sala Omnia, povestind cu Skinny Bunny despre intervenția ei. După am pornit către Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, unde ne-au primit cu căldură Toma și Justin Baroncea, care ne-au povestit despre desenele lui Saddo, Obie Platon și foarte recent, Hedof, dar și despre prgramul de reintroducere a curții interioare în circuitul public.
Au urmat Lente Praporgescu unde Paul Dunca ne-a povestit pe larg povestea fiecărui desen și personaj ilustrat de Saddo, Ada Mușat, Sorina Vazelina, Oana Lohan, Kitră, Pisica Pătrată și Aitch în 2015.
Drumul a continuat pe Strada Arthur Verona unde am vorbit despre Ioana, Irina Mocanu, Alina Marinescu, Serebe, Livia Fălcaru, Anca Norilor, Max Dima, Fio, Andra Semciuc, Wanda Hutira, Pisica Pătrată, Erps și Street Delivery București “Grădini posibile“.
Ne-am oprit la Lente Lupu care găzduiește 13 murale realizate în cadrul seriei Pictăm Pereți cu Kitră, Irlo, Pisica Pătrată, Sorina Vazelina & Primitiv Print, Livia & Reg, Saddo & Pren, Cutărică, Aitch, Ada Mușat, Praf de cretă.
La Spatiul M60, am luat o pauză și o băutură răcoritoare MELLOW, în timp ce schimbăm idei despre desenul lui John Dot S, ”no more tv/cctv again” și participarea sa la Upfest, arta independentă în spațiile publice și despre modul în care acestea afectează comunitățile, cum ar fi creșterea calității vieții sau gentrificarea.
Turul s-a încheiat în jurul orei 21:00, în fața Teatrului de vară Capitol, pe strada Constantin Mille, unde instalația și desenul realizat de Pisica Pătrată au fost transformat într-un portal de Augmented Space Agency, prin aplicația Capitol Continuum (download from google play). Am descoperit lucruri noi despre locuri și desene cunoscute, dar și despre despre artiști activi care colorează și înveselesc orașul.
1 apel deschis
OPEN CALL Un-hidden Bucharest
Între 17 și 30 Iulie Save or Cancel invită artiști debutanți sau consacrați reinterpreteze într-un mod creativ fațada noului sediu CNDB Sala Omnia din București, un spațiu care nu se află pe nicio hartă afectivă. De-a lungul timpului, Sala Omnia din str. Cristian Popișteanu nr. 3 a găzduit Senatul României și Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian“. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Cezar Lăzărescu (1923-1986), în 1967, ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, anexă în care inițial aveau loc conferințele de partid. În urma unei hotărâri de Guvern aprobată în septembrie 2016, Sala Omnia a trecut din administrarea Operei Naționale din București în administrarea Centrului Național al Dansului București (CNDB), singura instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susține, dezvolta și promova dansul contemporan.
7 participanți au imaginat un nou viitor al Sălii Omnia iar juriul și publicul (888 de voturi unice și 3.100 de accesări) au ales propunerea lui Mary Stroe aka Skinny Bunny.
3 semnale urbane // 4 intervenții artistice
SEMNAL URBAN I // INTERVENȚIE ARTISTICĂ
Pisica Pătrată TOTEM
Sâ 19 Aug // 11:00 – 19:00
Lente, Strada Dionisie Lupu 78
Semnal urban I este inaugurarea unui nou spațiu public dedicat artei super contemporane, gazda unui obiect misterios, creat de Pisica Pătrată. Spațiul alternativ de expunere se află într-un cadru liniștit și relaxat, în centrul orașului, în mica grădină Lente.
În grădina Lente, un obiect de lemn produs cu atenție de Câtpece s-a transformat într-un totem magic, pictat de Pisica Pătrată – imagini și video aici.
Instalația este completă pe 9 Septembrie, când ilustrațiile Sorinei Vazelina vor extinde universul Lente, alăturându-se obiectului Pisica Pătrată. Intervențiile distincte ale celor doi artiști generează, prin dialogul cu trecătorii și mediul construit, un nou scenariu pentru spațiul public.
Atmosfera prietenoasă este completată de picturile murale realizate de Irlo, Pisica Pătrată, Praf de cretă, Saddo & Pren, Ada Mușat, Cutărică, Kitră, Aitch, în cadrul seriei ”Pictăm Pereți la Lente”, proiect demarat în 2016 de Lente împreună cu feeder.ro, încă în desfășurare.
SEMNAL URBAN II // INTERVENȚIE ARTISTICĂ // TUR GHIDAT
Open call winner / Skinny Bunny // Paul Dunca / storytelling și tur ghidat
Sâ 26 Aug // 11:00 – 21:00
CNDB Sala Omnia, str. Cristian Popișteanu 1
Mary Stroe aka Skinny Bunny pictează ferestrele Sălii Omnia, prima acțiune a propunerii sale câștigătoare pentru Open Call Un-hidden Bucharest. Inspirată de trecutul enigmatic al clădirii și viitorul în mișcare, Skinny Bunny decorează fațada și sunteți invitați să veniți și să o vedeți la lucru. 👩🏻🎨
Instalația anunță viitoarea reabilitare a Sălii Omnia, o nouă casă pentru Centrul Național al Dansului Contemporan București. 👯♂️
Intervenția artistică creată de Skinny Bunny este punctul de plecare în turul alternativ ghidat de Paul Dunca, unul dintre cei mai creativi și prezenți makers & shakers pe scena artistică din București. Storytelling & insights, pe măsură ce participanții explorează orașul prin prisma intervențiilor artistice independente.
SEMNAL URBAN III // INTERVENȚIE ARTISTICĂ
VJ VLC / instalație video
Jo 31 Aug // 20:00 – 22:00
Cinema Marconi, Calea Griviței 137
Ne aflăm undeva aproape de Gara de Nord. În spatele Pieței Matache unde se află cladirea Cinema Marconi. Anul trecut vechiul Cinema Dacia, redenumit Marconi a fost vizitat de Pisica Pătrată.
”Odată a fost viață în Cinema Marconi. Asta am vrut să subliniem prin intervenția noastră. Că a fost și că mai poate fi viață. Viață culturală.” – Pisica Pătrată
În ultima zi de vară a anului 2017, imediat după apus, a avut loc a treia intervenție artistică/semnal urban în spațiul public din proiectul Un-hidden Bucharest.
VJ VLC a orientat trei proiectoare de peste 9000 de lumeni pe exteriorul clădirii. Cele trei patrulatere au format un colaj video. A fost proiectat filmul Crucisatorul Potemkin de Sergej Eisenstein din 1925, augmentat de figuri geometrice fragmentate care pot fi divizate în părți, astfel încât fiecare dintre acestea să fie o copie miniaturală a întregului.
Proiecțiile au atras atenția vecinilor dar și turiștilor, în trecere spre gară, care s-au oprit să asiste la eveniment. Pentru câteva ore cladirea Cinema Marconi și-a recăpatat rolul inițial, acela de cinema și loc de întâlnire între locuitorii zonei și călători.
Imagini și video – aici.
Din 2015, Asociația Industrii Cultural Creative susține demersuri pentru a conserva și reactiva fostul Cinema Marconi sub forma unui hub cultural.
Clădirea fostului cinematograf Dacia, redenumit Marconi, contribuie la redefinirea unui peisaj urban degradat, prin intervenția din 2016 a artistului Pisica Pătrată pe clădirea monument, în prag de colaps. În contextul recentelor demolări din zona Buzești Berzei, zona își pierde caracterul unitar al țesutului urban de secol XIX început de secol XX.
Instalația Un-hidden Bucharest – semnal urban III pune în lumină intervenția lui Pisica Pătrată și clădirea-monument, cu ajutorul unei intervenții efemere creată de un invitat secret și a două noi panouri informative care vor conecta trecătorii și participanții la turul ghidat cu istoria și viitorul Cinema Marconi.
SEMNAL URBAN I // INTERVENȚIE ARTISTICĂ // finisaj
Sorina Vazelina & Primitiv Print MURAL
Sâ 9 Sep // 11:00 – 19:00
Lente, Strada Dionisie Lupu 78
Sorina Vazelina re-vizitează Lente pentru a ilustra un nou perete în cadrul instalației Un-hidden Bucharest, alături de Primitiv Print, îmbinând desenul liber cu serigrafia. Trecătorii sunt invitați să ia cu ei o parte din acest moment efemer odată cu serigrafii create de cei doi artiști.
Ilustrațiile realizate de Sorina Vazelina și serigrafia Primitiv Print extind universul Lente, alăturându-se obiectului misterios Pisica Patrata, produs cu atenție de Câtpece. Intervențiile distincte ale celor doi artiști generează, prin dialogul cu trecătorii și mediul construit, un nou scenariu pentru spațiul public.
Imagini și video – aici.
”Nu știu de ce, dar mâzgălesc de când mă știu, pe cărți, pe bănci, pentru prieteni, pentru cursuri, pentru clienți, pentru că nu găsesc vreun alt refugiu.” – feeder insider w/ Sorina Vazelina
Povestea ilustrației și a personajelor care se întinde pe ambele fețe ale peretelui poate fi răsfoită într-un comix serigrafiat manual împreună cu Primitiv Print, care ne amintește despre trecerea timpului, îmbătrânirea sau măștile pe care le purtăm pe acest traseu.
După ce am stabilit toate unghiurile, împreună cu amicii de la Lente am montat un sistem de iluminat pentru serile care devin din ce în ce mai lungi, iar astfel lucrările pot fi vizitate și pe timp de seară sau în turul Noaptea Albă a Galeriilor, pe 6 Octombrie.
Un-hidden Bucharest este un proiect cultural produs de Save or Cancel prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN.
Partenerii proiectului: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Lente, Cinema Marconi, Câtpece, Mellow Drinks
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Art7, Dizainăr, Iqool, anyplace.ro
Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)
Design grafic: Ana Dămoc
Foto: Alex Iacob
Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.
Save