original size |
Parc
Natural
Urban
Văcărești
Save or Cancel invită bucureștenii să descopere Delta dintre blocuri, extraordinara biodiversitate și beneficiile transformării acesteia în arie protejată.
Sâmbătă, 15 Iunie, ora 11:00, Cristian Lascu vă așteaptă la Street Delivery, să povestim despre Groapă și cum ar putea deveni Parcul Natural Urban Văcărești.
Peisaj care i-a adus un supranume, impropriu, dar intens utilizat – Delta Bucureștiului. © Helmut Ignat |
De la 1821, când s-a început Cişmigiul, continuând apoi cu parcurile ctitorite de Kiseleff şi Carol I, care le poartă acum numele, cu Herăstrăul, iniţiat de capitalişti, dar dezvoltat de comunişti, şi până la Parcul Tineretului, din vremea lui Ceauşescu – fiecare perioadă de istorie modernă a adus Capitalei câte un parc. Acum, după mai mult de 20 de ani de tranziţie şi democraţie, ni s-au luat mereu spaţii verzi, fără să ni se dea nimic în loc.
Câteva capitale din lume au constituit rezervații urbane, locuri din oraș unde natura, izgonită cu secole în urmă, înflorește din nou.
În unele cazuri, a fost decizia cetățenilor, care, cu costuri mari, au adus sălbăticia în mijlocul oamenilor. Dar alteori sălbăticia a venit neinvitată, fără cheltuieli de instalare, ocupând un spațiu ce nu-i fusese de fapt repartizat. Rezervațiile naturale urbane sunt atracții turistice, locuri de recreere și ne dau speranța că o reconciliere între comunitățile umane și viețuitoarele sălbatice poate fi posibilă.
Bucureștiul are șansa de a constitui fără mare cheltuială o remarcabilă rezervație urbană. Un concurs excepțional de împrejurări face ca în inima capitalei noastre, sufocate deja de clădiri, să fi rămas o oază de natură, cu un ecosistem complex și variat. O demonstrație a forței pe care o are biodiversitatea României, care mai este încă un fel de Arcă a lui Noe pentru viețuitoarele continentului. O mică Deltă, dar cel mai mare parc din București, cu o suprafață de 190 de hectare, adică un metru pătrat de natură pentru fiecare bucureștean.
Este posibil ca interesele dezvoltatorilor imobiliari să se opună acestei idei. De cealaltă parte a baricadei se află în prezent echipa National Geographic, cercetători și fotografi pasionați, iubitori de natură și, sperăm noi, mii de alți bucureșteni.
Cristian Lascu (editorial apărut în revista National Geographic, mai 2012)
Ca primă recunoaștere oficială , “Groapa” a primit avizul științific al Academiei Române, în vederea instituirii regimului de arie protejată, cu statut de “Parc Natural”. |
– https://www.natgeo.ro/natura/habitat-conservare/groapa-vacaresti
– https://www.evz.ro/detalii/stiri/delta-vacaresti-a-primit-avizul-comisiei-de-monumente-a-academiei-romane