La Quadrature du Net – NO to ACTA
RObotzi S02 Ep Special ACTA
acest gest se poate incadra la categoria “vrem photoshop mai ieftin”, dupa cum au spus unii utilizatori (in comentariul lasat filmuletului), dar in acelasi timp putem privi si cealalta latura – cea pe care realizatorii vor sa o sublinieze, si anume faptul ca nu se cauta neaparat o rezolvare corecta si cinstita fata de cei care produc continutul in relatie cu utilizatorii respectivelor materiale.
Intelegem perfect ca nu este etic si corect sa copiezi o carte in intregime (de exemplu), insa nu stiu cum se poate contoriza faptul ca cei care au citit-o vor folosi in discutiile obisnuite, in particular sau in public (intentionat sau nu) cuvinte, propozitii sau chiar idei. Conform ACTA, intr-o oarecare masura, acest lucru va fi intimidat spre interzis cu desavarsire, iar atunci nu stiu ce rost mai are sa produci continut, daca decat tu ca producator poti sa-l folosesti. Cu atat mai mult cu cat produsele sub incidenta copyright’ului sunt inspirate chiar din povestile si trairile societatii (atat cazuri particulare cat si societatea privita ca colectiv) deci sunt rezultatele societatii in fond.
In fond si la urma urmei, ceea ce doresc sa spun este ca odata facut pasul catre drepturile de autor asupra ideilor vom fi si mai aproape de a putea pretinde drepturi asupra lucrurilor imateriale.
Pe langa acest gen de lucruri care pot parea si aparea ca fiind ilicite, se ignora total faptul ca sunt cetateni/indivizi care nu au incalcat niciodata drepturile de autor, insa prin supravegherea intensa care se propune li se vor incalca drepturile la intimitate cat si dreptul fundamental la cunoastere.
Mai departe putem sa chestionam aparitia curentelor in arta si daca ele vor mai fi posibile, in momentul in care inspiratia si apartenenta la o idee (nu a autorului) va fi reglementata prin lege.
Referinte si cazuri similare:
SOPA PIPA – Blackout day, Statele Unite, 2012;
Cory Doctorow, The coming war on general computation, Germania, 2011;
Julian Assange, Why the world needs WikiLeaks, TED, 2010;
Benjamin Franzen and Kembrew, Copyright Criminals, Statele Unite, 2009;
Harvard professorLarry Lessing, On laws that choke creativity – TED, 2007;
Andreas Johnsen, Ralf Christensen, and Henrik Moltke, Good copy bad copy – Danemarca, 2007;
The League of Noble Peers – Steal this Film II, Suedia 2006.