Skip to content

Cazino / Cinematograf PARC – Baile Govora

Am extras o parte din memoriul de releveu pe care l-am compilat impreuna cu Cristina pentru practica de vara. In mare situatia si evolutia pe parcursul timpului, de la inaugurare si pana in prezent, este foarte asemanatoare cu cea a Teatrului de vara CAPITOL din Bucuresti.
Ar fi fost dragut sa adaugam si restul de planse care au rezultat in urma releveului, insa nici noi nu le-am vazut inca.

Vedere de epoca. Carte Postala – Colectia Mihai Gherghina



Cazino / Cinematograf PARC
1929-1930 – Realizat dupa planurile arhitectei Virginia Maria Andreescu Haret (1894 – 1962), Cazinoul este dat in folosinta in anul 1930, inainte ca lucrarile de constructie sa fie finalizate. Cladirea a fost comandata de Societatea Govora-Calimanesti. Planurile prevedeau o a doua aripa, dispusa simetric fata de cea existenta, in partea stanga a cladirii. Aripa construita gazduia o sala de spectacole, iar cea ramasa la stadiul de proiect ar fi trebuit sa deserveasca activitatilor cazinoului. Constructia are o sala cu 420 de locuri, fosa pentru orchestra, cabine de machiaj pentru actori si prezinta o acustica excelenta. Prin modificarea balconului a fost amenajata o cabina de proiectie si pe scena a fost instalat un ecran rulant de catre I.R.C.S. Pitesti. Deoarece nu era prevazuta cu nici un sistem de incalzire, S.M.B. Govora a construit sobe cu combustibil solid.
1942 – Cladirea inceteaza sa functioneze ca si Cazino iar in perioada comunista devine Cinematograf si sala de spectacole.
1965 – a fost introdusa incalzirea centrala. Pe locul destinat cazinoului propriu zis a fost amenajat un teatru in aer liber prevazut cu banci si o scena din lemn acoperita care a fost demolata dupa 1985.
1977 – la sfarsitul lunii mai, in urma Deciziei nr.187/25.04.1977 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judetean Valcea, cladirea si intreg inventarul au trecut in administrarea directa a Intreprinderii Cinematografice a judetului Valcea.
1985 – este preluata de Intreprinderea Cinematografica Bucuresti, cea care a devenit ulterior actuala Regie Autonoma de Distributie si Exploatarea a Filmelor (RADEF), in patrimoniul careia a ramas cladirea.
2003 – Primaria Baile Govora, prin Primarul Mihai Mateescu, se adreseaza Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, cerand in administrare si exploatare Cinematograful Parc. 2006 – conform hotararii Consiliului Local Baile Govora nr. 6 din 23.02.2006 prin care se aproba luarea in domeniul public a imobilului si a celor 877 mp aferenti acestuia, Primaria Baile Govora reia, prin doua noi adrese (nr. 4304 din 27.06.2006 si nr. 3095 din 04.05.2006), cererea formulata catre Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National. Ca si in 2003, cererile nu primesc un raspuns din partea Ministerului.
2007 – o noua adresa a Primariei catre Minister, identificabila ca nr. 3998 din 30.05.2007
2008 – Ministrul in functie la acea data, Adrian Iorgulescu, asigura in scris la data de 25.05.2008 pe Primarul Mateescu de sustinerea si intentia de colaborare a Ministerului in contextul Programului prioritar national pentru finalizarea lucrărilor de constructie a asezămintelor culturale din mediul rural si urban, finantat de Fondul National de Dezvoltare.

2009 – La data de 15.01.2009, Consiliul Judetean Valcea comunica Primariei Baile Govora adoptarea in Parlament a Legii 303/2008. „Potrivit actului normativ, sălile de spectacol cinematografic aflate in domeniul privat al statului si in administrarea RADEF „Romania Film” impreuna cu terenurile si bunurile aferente trec in domeniul public al unitătilor administrativ-teritoriale locale si in administrarea consiliilor locale ale acestora. O dată cu transferul imobilelor, Consiliul Local Govora trebuia să preia activul si pasivul aferent fiecărei săli de cinematograf, avand obligatia ca, in termen de patru ani, să asigure investitiile necesare reabilitării, dotării si modernizării cinematografului. De asemenea, se interzicea administratiei trecerea clădirii preluate in baza Legilor 303/2008 si 328/2006 din domeniul public in domeniul privat al localitătii. La această stare de fapt a contribuit si OUG 7/2008. In urma adoptării cadrului legislativ necesar rezolvării cererii Primăriei Govora, RADEF „Romania Film” trimite, la data de 25 februarie 2009, o adresa primarului Mihai Mateescu, prin care confirma conformarea dispozitiilor ministerului de resort. „Conform Legii 303/2008, publicată in MO nr. 894/30.12.2008, punerea in aplicare a dispozitiilor se va face in baza unui protocol incheiat intre primarul unitătii administrativ-teritoriale beneficiare si reprezentantul mandatat de RADEF „Romania Film”, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.”, informează RADEF. Invocand lipsa precizărilor cu privire la costurile transferurilor, RADEF a stabilit un calendar de predare care se intinde pe sase luni: „Pentru ca Regia să poată indeplini in conditii optime transferul, am stabilit un calendar de predare pe o perioadă de sase luni. Conform calendarului, operatiunea de predare se va putea desfăsura in luna martie (n.r. anul 2009). Urmează să vă comunicăm data exactă cand reprezentantii nostri se vor deplasa in Băile Govora pentru predarea efectivă a sălii.”, se mentionează in adresa semnată de directorul general al RADEF, Maxim Meca. RADEF a emis decizia 128/07.12.2009, de constituire a comisiei de predare si, la 08.12.2009, fără ca Primăria Govora să fie instiintată, se face la fata locului procesul-verbal de predare a cinematografului Parc către Gheorghe Obadă, noul concesionar al cladirii, reprezentant al firmei SC Obada Trans Com SRL.”
2010 – in prezent Cinematograful se afla intr-o stare de degradare avansata, provocata atat de lipsa de interes si scoaterea sa din uz, cat si de avariile rezultate din amplasarea si dezvoltarea noului santier in imediata vecinatate, caruia ii serveste ca depozit.