Skip to content

Proiectul „Explorări artistice ale spațiului public” este inclus în programul București afectiv 2022

Explorări artistice ale spațiului public

În perioada 31 August – 15 Noiembrie 2022, Save or Cancel produce proiectul „Explorări artistice ale spațiului public”. Proiectul propune publicurilor bucureșteneo serie de 5 ateliere de artă urbană, 5 tururi ghidate, 1 apel deschis, 1 intervenție artistică coprodusă de 2 artiști din domenii diferite (artă vizuală și muzică) și 1 expoziție, toate cu acces gratuit, care au ca scop promovarea cunoașterii și a explorării prin artă a spațiilor publice din cartierele din București.

Seria de activități care alcătuiesc proiectul „Explorări artistice ale spațiului public” conduc, etapizat, la o înțelegere orizontală a capacității artei de a umaniza spațiul public. Produsele culturale ale proiectului investighează rolul artei în viața cotidiană și capacitatea acesteia de a crea sentimente de apartenență culturală și de a stimula imaginația privitorilor, contribuind la regenerarea urbană.

De ce?

• pentru a contribui la reaproprierea spațiului public ca spațiu cultural comun, facilitând regenerarea urbană prin educație culturală informală, artă comunitară, dialog și coparticipare;

• pentru că există deja o serie interesantă de inițiative culturale și intervenții artistice independente care sporesc calitatea spațiului public în București, pe care programul le indexează, arhivează și cartografiază ca trasee culturale și le transformă în experiențe în cadrul atelierelor, tururilor ghidate, apelului deschis și expoziției.

Unde?

În spațiul public din București, activând publicuri noi și zone cu potențial din punct de vedere cultural, social și istoric. Deopotrivă online, prin intermediul apelului deschis și live performance-ului din cadrul vernisajului expoziției, transmis în direct, și campaniei de promovare a rolului educației și regenerării urbane prin artă.

Cine?

Save or Cancel, prin revista online feeder.ro, alături de artiștii vizuali Serebe, SANDi, John Dot S, Octav Avramescu, CoonOne și muzicienii TulbureVlad Arapasu, cu suportul partenerilor, în beneficiul comunităților de artiști, cititori, exploratori urbani și locuitori ai cartierelor din București.

Calendarul proiectului Explorări artistice ale spațiului public

 • 1 Septembrie – 1 Octombrie / Perioadă de înscrieri în apelul deschis pentru fotografie de artă urbană (online)
 • 10 Septembrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
 • 11 Septembrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
 • 17 Septembrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
 • 24 Septembrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
 • 24-30 Septembrie 2022 / Intervenție artistică multidisciplinară, în co-producție: artă vizuală și muzică, București
 • 1 Octombrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
 • 8 Octombrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
 • 11 Octombrie / Anunț rezultate / apel deschis pentru fotografie de artă urbană
 • 15 Octombrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
 • 20 – 30 Octombrie 2022 / Vernisaj expoziție – performance multidisciplinar muzică electronică și live painting, transmis în direct online
 • 20 – 30 Octombrie 2022 / Expoziție multidisciplinară, București
 • 22 Octombrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
 • 22 Octombrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
 • 29 Octombrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Parteneri: Biblioteca Metropolitană București, Lente, Igloo, Zeppelin, The Institute, IQads, Revista Atelierul, Teen Press, Revista Golan, La pas prin Brașov, Modernism.ro

Despre Save or Cancel

Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale și editoriale.