Skip to content

Urban ID – Parcul Lia Manoliu

Iata cum arata primul concurs de arhitectura/design la care am participat – retard, nu?

1. Incadrarea in oras si relatia cu centrul, axele principale, spatiile verzi si reteaua de lacuri.

2. Plansa de concept este mai mult plansa de strategie si implementare.

3. Din concept si strategie ne-au rezultat (?) 4 zone in care ar fi trebuit sa intervenim si functiunile acestora.

4. Propuneri si atmosfera.

5. Party particles level 2 – work in progress ( level 1, click aici)

Acesta este conceptul de care va spuneam. Am considerat parcul in intregime ca fiind gol (fara circulatii sau alte amenajari – am tinut cont doar de cladirile existente si lac). Am ales spatiile cu caracter public si de interes major, dupa care am considerat ca de la fiecare intrare in parc pleaca cate un grup de oameni catre aceste puncte. Unele dintre punctele alese (cum ar fi stadionul) reprezinta un atractor mai mare iar astfel aceste grupuri genereaza trasee care vor deveni alei.
Un factor important este ca aceste trasee vor fi si cele mai scurte distante posibile intre punctele de interes. (in schimb explicatia mea a luat-o un pic pe ocolite)
Una din concluziile pe care le-am tras si care ne-au ghidat mai departe a fost ca, daca am considerat lacul ca fiind un atractor, aceste grupuri au avut tendinta de a traversa acesta zona. De aici a aparut necesitatea unui pod care sa faca legatura intre cele doua zone ale parcului.
Mergand grupurile mai departe, au descoperit turnul de parasutism despre care se povestea in brief”ul concursului care este inlaturabil. Au dorit sa treaca si pe acolo asa ca am ridicat turnul pe un deal si am organizat pasaje subterane prin acesta. Pe turn l-am transformat intr-un panorama restaurant – de unde (175m inaltime) se poate vedea Bucurestiul ca de nicaieri altundeva. Un alt lucru pe care l-au observat este faptul ca parcul ar putea atrage noi tipuri si categorii de oameni daca ar fi propus un sport nou, care sa poata functiona atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii, iar acesta nu ar putea fi decat un skatepark.
Pentru a crea legaturi cat mai utile si rapide este nevoie atat de alei, piste pentru biciclete cat si de o vegetatie abundenta care sa sustina ideea de parc.

Poza de la jurizare.
Desi am lucrat cateva zile cu atentie si responsabilitate ne-am clasat pe locul 14 din 16. 🙂 La urmatorul rupem norma.

2 thoughts on “Urban ID – Parcul Lia Manoliu”

  1. Salut,
    (Am ajuns sa vad proiectul vostru urmand linkul de pe PTA7.)

    Va felicit pentru solutie. Cred ca ideea principala de la care ati pornit este foarte valabila si interesanta, dar asa cum am dedus din planse si textul de prezentare, aceasta idee s-a diluat (mai degraba a pierdut din rigoare) in decursul elaborarii proiectului. Pacat, pentru ca ati pornit de la ceva foarte interesant.

    Sunt sigur ca la urmatorul concurs veti avea rezultate mult mai bune.

    Felicitari!

    Iulian.

Comments are closed.