Skip to content

Teatrul de vară şi Cinema Capitol @ Street Delivery





Între 14 şi 16 iunie 2013, Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din
România organizează în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi o nouă ediţie StreetDelivery, eveniment-manifest de urbanism, arhitectură şi arte care îşi propune
recuperarea peisajului urban de către pietoni şi comunitate. Deşi a acordat în
fiecare an o atenţie deosebită responsabilităţii sociale, Street Delivery se
supune anul acesta analizei Societal, primind marca de
Eveniment Responsabil pentru
respectarea indicatorilor din patru domenii: protecţia mediului, dezvoltarea
socială, dezvoltarea economică şi buna guvernanţă.

– www.streetdelivery.ro/capitol

Descriere proiect:  

         Reabilitarea Teatrului de vară şi Cinema Capitol este demersul prin care se doreşte reactivarea ansamblului de patrimoniu cuprins între Bulevardul Elisabeta nr. 36 si Str. C-tin Mille nr. 13
De-a lungul timpului teatrul şi cinematograful au jucat un rol important în dezvoltarea oraşului şi culturii Bucureştene.
Din punct de vedere social, reabilitarea păstrează identitatea societătii şi a oraşului; cultural, ea este menită să identifice şi să transmită mai departe valori artistice, arhitecturale, arheologice şi documentare – păstrate pentru calităţile lor intriseci şi pentru contribuţia acestora la identitatea oraşului; economic, pentru că refoloseşte fondul construit, se salvează astfel energie, se evită costurile demolării şi se refolosesc serviciile şi infrastructura existentă.
Refolosirea spaţiilor de patrimoniu cultural şi arhitectural este cea mai îndrăzneaţă şi dificilă formă de punere în valoare a patrimoniului. Este un moment în care o cladire dezafectată reintră în circuitul public, controlat sau nu, expunând-o astfel privirii dar si folosinţelor curente.
Ansamblul Teatrul de vară şi Cinema CAPITOL, ca încadrare în orașul București, se afla în zona protejată – bulevardul haussmannian, un segment distinct al axei majore est-vest.



Parcela pe care se întinde ansamblul de patrimoniu este formată din:

fotografie realizată in anul 1916, de arh. Nicolae Nenciulescu, la inaugurarea
Teatrului de vară Alhambra – str Sărindar.

1916 Grădina de vară a Teatrul CAPITOL inițial se numea Teatrul de vară Alhambra şi a fost construit de arh. Nicloaie Nenciulescu în stil eclectic. Lucrările de stucatură, cariatidele şi stalurile au fost executate de sculptorul Spiridon Georgescu.

fotografie realizată între anii 1915 – 1938, după transformarea casei dr. Dobrovici în
Cinema CAPITOL, Bd-ul Regina Elisabeta.

1923 Cinema CAPITOL, realizat prin transformarea casei dr. Dobrovici în foyer şi aparat de intrare cât şi adăugarea unei săli de cinematograf intitulată la acea vreme Cinema Clasic, arh. necunoscut. Inaugurarea a avut loc în anul 1923.

fotografie realizată în anul 1941, de Willy Prager
Cinema CAPITOL, Bd-ul Regina Elisabeta.

1938 Cinema CAPITOL: după schimbarea numelui din Cinema Clasic, se reface faţada şi aparatul de intrare în stil modernist de catre arh. Henrieta Delavrancea Gibory.

imagine realizată în anul 2012, in colaborare cu Lucian si Dimitrie.
CAPITOL, Bd-ul Regina Elisabeta
2020 hub
cultural
: conversia ansamblului Teatrul de vară și Cinema CAPITOL

Pentru a ne asigura ca plansele vor fi printate impecabil, vom colabora cu The Plot, care ne sunt colegi mai mari, iar acum parteneri.